Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Njemačko bosanski/hrvatski /srpski: Prevodilačka radionica u Straelenu

.

550 euek straehlenU Evropskom prevodilačkom kolegiju (EÜK) Straelen od 23. do 28. oktobra 2017. održat će se prevodilačka radionica u jezičkoj kombinaciji njemački-bosanski/hrvatski/srpski. Radionica će biti organizirana uz potporu Programa Vice Versa Njemačkog prevodilačkog fonda, Fondacije Robert Bosch d.o.o. te Umjetničke fondacije Sjeverne Rajne Vestfalije i Ministarstva vanjskih poslova. Uz vodstvo Helen Sinković i dr. Brigitte Döbert ukupno dvanaest sudionika radit će na unaprijed prijavljenim prevodilačkim projektima, raspravljati o temama važnim za prevođenje i razmjenjivati iskustva. Konkurs traje do 23. avgusta 2017.

Štampa

Natječaj: Podrška za prevode s rumunskog na njemački jezik

.

540 cnaU povodu odabira Rumunije kao zemlje gosta na Sajmu knjige u Leipzigu 2018. godine, Rumänische Kulturinstitut objavio je dva posebna natječaja kako bi do nastupa na Sajmu jače finansijski podržao nove prevode s rumunskog na njemački jezik. Do 30. juna izdavači se s prikladnim književnim projektima mogu javiti na natječaj u sklopu programa Translation and Publication Support Programme i Publishing Romania Programme.

Štampa

Radionica Wake up Europe, Sarajevo Calling – konkurs traje do 28. maja 2017. godine

.

536 wakeupeuropeHistorijski muzej Bosne i Hercegovine trenutno preoblikuje koncept trajne izložbe “Opkoljeno Sarajevo”, koja je otvorena 2003. godine. U saradnji s Društvom za Jugoistočnu Evropu, Muzej organizira dvodnevnu radionicu Wake up Evrope, Sarajevo Calling, koja traje od 26. do 29. juna 2017. godine u Sarajevu. Radionica okuplja tim Historijskog muzeja s kuratorima, historičarima i pedagozima iz zapadnobalkanskih zemalja i Evropske unije kako bi se izradili konkretni prijedlozi za daljnji razvoj izložbe.

Konkurs (engleski)

Štampa

Konkurs za nove stipendije za rezidencijalni boravak u Novom Mestu

.

527 novo mestoIzdavačka kuća Goga, u saradnji s TRADUKI-jem, raspisala je konkurs za tri nove stipendije za rezidencijalne boravke u 2017. godini u slovenačkom Novom Mestu, a koji se od mjeseca rujna realiziraju u saradnji sa Slovenačkom agencijom za knjigu (JAK) i drugim institucijama iz Slovenije. Na konkurs se mogu prijaviti spisatelji/ce i prevoditelji/ce iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije. Natječaj traje do 30. svibnja 2017. godine.

traduki partners 2014 d