Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Književni rezidencijalni boravak: Konkurs Reading Balkans 2018

.

572 balkanRezidencijalni programi u Beogradu, Novom Mestu, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Splitu i Tirani, koje podupire TRADUKI, od 2018. godine dodatno će podržavati Evropska unija u sklopu programa Creative Europe. Zainteresirane spisateljice i spisatelji iz Jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, s Kosova, iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Slovenije) mogu se do 25. oktobra 2017. godine prijaviti na konkurs za rezidencijalne stipendije. Ukupno će biti finansirana 21 četverosedmična stipendija u razdoblju od 1.marta do 31. jula.

Štampa

Umjetnički rezidencijalni programi u Austriji 2018. godine

.

561 residenceUred austrijskog saveznog kancelara u suradnji s KulturKontaktom Austria daje 50 rezidencijalnih stipendija za 2018. godinu u Austriji (u Beču i Salzburgu). Cilj rezidencijalnih stipendija je upoznavanje s austrijskom umjetničkom i kulturnom scenom te uspostavljanje kontakta s austrijskim umjetnicima. Nude se posjete galerijama, ateljeima i muzejima, kontakti s književnom i izdavačkom scenom te pristup muzičkom životu Beča i Salzburga.

Štampa

Njemačko bosanski/hrvatski /srpski: Prevodilačka radionica u Straelenu

.

550 euek straehlenU Evropskom prevodilačkom kolegiju (EÜK) Straelen od 23. do 28. oktobra 2017. održat će se prevodilačka radionica u jezičkoj kombinaciji njemački-bosanski/hrvatski/srpski. Radionica će biti organizirana uz potporu Programa Vice Versa Njemačkog prevodilačkog fonda, Fondacije Robert Bosch d.o.o. te Umjetničke fondacije Sjeverne Rajne Vestfalije i Ministarstva vanjskih poslova. Uz vodstvo Helen Sinković i dr. Brigitte Döbert ukupno dvanaest sudionika radit će na unaprijed prijavljenim prevodilačkim projektima, raspravljati o temama važnim za prevođenje i razmjenjivati iskustva. Konkurs traje do 23. avgusta 2017.

Štampa

Natječaj: Podrška za prevode s rumunskog na njemački jezik

.

540 cnaU povodu odabira Rumunije kao zemlje gosta na Sajmu knjige u Leipzigu 2018. godine, Rumänische Kulturinstitut objavio je dva posebna natječaja kako bi do nastupa na Sajmu jače finansijski podržao nove prevode s rumunskog na njemački jezik. Do 30. juna izdavači se s prikladnim književnim projektima mogu javiti na natječaj u sklopu programa Translation and Publication Support Programme i Publishing Romania Programme.

Štampa

Radionica Wake up Europe, Sarajevo Calling – konkurs traje do 28. maja 2017. godine

.

536 wakeupeuropeHistorijski muzej Bosne i Hercegovine trenutno preoblikuje koncept trajne izložbe “Opkoljeno Sarajevo”, koja je otvorena 2003. godine. U saradnji s Društvom za Jugoistočnu Evropu, Muzej organizira dvodnevnu radionicu Wake up Evrope, Sarajevo Calling, koja traje od 26. do 29. juna 2017. godine u Sarajevu. Radionica okuplja tim Historijskog muzeja s kuratorima, historičarima i pedagozima iz zapadnobalkanskih zemalja i Evropske unije kako bi se izradili konkretni prijedlozi za daljnji razvoj izložbe.

Konkurs (engleski)

traduki partners 2014 d