Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Stipendija Paul Celan u Beču 2018/19.

.

325 paul celan ausschreibungInstitut für dieWissenschaften vom Menschen / Institut za znanosti o čovjeku (IWM) za 2018./19. godinu raspisao je natječaj za Stipendije „Paul Celan“ za prevoditelje/ice. Program podupire prevođenje djela kanonske književnosti i ključna suvremena književna djela na području društveno-humanističkih znanosti i kulture s jednog od istočnoevropskih na neki zapadnoevropski jezik, ili s jednog istočnoevropskog jezika na drugi istočnoevropski jezik. Natječaj za tromjesečni do šestomjesečni boravak na stipendiji u Beču traje do 18. ožujka 2018. godine.

Štampa

Književni rezidencijalni boravak: Konkurs Reading Balkans 2018

.

572 balkanRezidencijalni programi u Beogradu, Novom Mestu, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Splitu i Tirani, koje podupire TRADUKI, od 2018. godine dodatno će podržavati Evropska unija u sklopu programa Creative Europe. Zainteresirane spisateljice i spisatelji iz Jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, s Kosova, iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Slovenije) mogu se do 25. oktobra 2017. godine prijaviti na konkurs za rezidencijalne stipendije. Ukupno će biti finansirana 21 četverosedmična stipendija u razdoblju od 1.marta do 31. jula.

Štampa

Umjetnički rezidencijalni programi u Austriji 2018. godine

.

561 residenceUred austrijskog saveznog kancelara u suradnji s KulturKontaktom Austria daje 50 rezidencijalnih stipendija za 2018. godinu u Austriji (u Beču i Salzburgu). Cilj rezidencijalnih stipendija je upoznavanje s austrijskom umjetničkom i kulturnom scenom te uspostavljanje kontakta s austrijskim umjetnicima. Nude se posjete galerijama, ateljeima i muzejima, kontakti s književnom i izdavačkom scenom te pristup muzičkom životu Beča i Salzburga.

traduki partners 2014 d