Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Njemačko bosanski/hrvatski /srpski: Prevodilačka radionica u Straelenu

.

550 euek straehlenU Evropskom prevodilačkom kolegiju (EÜK) Straelen od 23. do 28. oktobra 2017. održat će se prevodilačka radionica u jezičkoj kombinaciji njemački-bosanski/hrvatski/srpski. Radionica će biti organizirana uz potporu Programa Vice Versa Njemačkog prevodilačkog fonda, Fondacije Robert Bosch d.o.o. te Umjetničke fondacije Sjeverne Rajne Vestfalije i Ministarstva vanjskih poslova. Uz vodstvo Helen Sinković i dr. Brigitte Döbert ukupno dvanaest sudionika radit će na unaprijed prijavljenim prevodilačkim projektima, raspravljati o temama važnim za prevođenje i razmjenjivati iskustva. Konkurs traje do 23. avgusta 2017.

Štampa

Hrvatske spisatelji-/ce čitaju u Makedoniji

.

552 lesereiseU sklopu Projekta Knjige u cipelama, koji se odvija na cijelom Balkanu, Ana Đokić, Ema Pongrašić i Zoran Pongrašić od 5. do 10. juna putovali su kroz Makedoniju, gdje su u pratnji Kaline Bunevske Isakovske (Blesok) čitali iz svojih knjiga i imali radionice u školama u Ohridu, Rostušama, Skoplju, Tetovu i Strugi. Djeca koja su učestvovala u književnim događanjima veselila su se što mogu lično upoznati s piscima i spisateljicama, a ideja jednog učenika bila je da se pripremi predstava po jednom tekstu Ane Đokić.

Štampa

Godina kulture Austrija–Hrvatska 2017: Zoran Ferić u Beču

.

543b fericDana 19. juna hrvatski autor Zoran Ferić, zajedno sa svojim prevodiocem Klausom Detlefom Olofom, u Beču je predstavio svoj roman koji je u proljeće 2017. godine  objavljen na njemačkom jeziku In der Einsamkeit nahe dem Meer (hrvatski naslov Na osami blizu mora). Predstavljanje knjige održano je u sklopu godine kulture Austrija–Hrvatska 2017. uz potporu BMEIA u suradnji sa TRADUKI-jem.

Literaturhaus (Kuća književnosti) u Beču – Najava događanja

Štampa

Nenad Rizvanović gost rezidencijalnog programa u Sarajevu

.

548 rizvanovicPrvog gosta rezidencijalnog programa u Sarajevu koji podržava TRADUKI, pisca Nenada Rizvanovića je u mjesecu maju pozdravio P.E.N. centar u Bosni i Hercegovini. Rezidencijalni boravci idealna su prilika za pisce da se mjesec dana posvete svojim rukopisima − tim je riječima Rizvanović zahvalio organizatorima za stipendiju koju je iskoristio da bi sačinio nacrt za svoju novu knjigu, kroniku jedne obitelji s radnim naslovom Svijet oko nas.

Štampa

Večer pankerske poezije s rezidencijalnim stipendistom Esadom Babačićem u Splitu

.

546 babacicNakon Mustafe Zvizdića iz Bosne i Hercegovine, Esad Babačić, pisac i pjevač legendarnog  punk benda Via Ofenziva iz Slovenije, boravio je u stanu za pisce Udruge KURS iz Splita. On se smatra jednim od najoriginalnijih i najpoznatijih predstavnika slovenačke književne scene. Kao stipendist rezidencijalnog programa  „Marko Marulić“, koji podupire TRADUKI, u sklopu književnog događanja Disku(r)sija 6. juna razgovarao je sa svojim gostom Svetom Dalmatinskim – suosnivačem  hrvatske  punk scene i autorom mnogobrojnih tekstova i graffiti poslovica – o muzici, performansu, poeziji i otporu. Večer je vodio Marijo Glavaš.

traduki partners 2014 d