Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

TRADUKI u gostima kod Njemačke akademije za književnost za djecu i mlade

.

logo_akademie
Prvi TRADUKI projekt bio je susret izdavača, autora i prevoditelja iz jugoistočne Evrope iz oblasti književnosti za djecu i mlade, koji se održao od 28. do 31. maja 2008. godine u bavarskom Volkachu.

Kao sastajalište izabran je gradić Volkach, jer je već od 1976. godine domaćin Njemačke Akademije za književnost za djecu i mlade.

Pošto književnost za djecu i mlade predstavlja jedan od tri stuba programa TRADUKI, bilo je i vrijeme da se sa nekim zemljama iz regije po prvi put uspostavi veza i produbi razmjena na ovom području.

Goste TRADUKI-ja zvanično su pozdravili Fondacija S. Fischer, te Njemačka akademija, a prisustvovali su i svečanom otvaranju.

Susret je obuhvaćao mnoga čitanja njemačkih autora i autorica (Paul Maar, Isabel Abedi, Jutta Richter i mnogi drugi), predavanja i radionice na temu književnost za djecu i mlade.

TRADUKI je kreirao platformu za razmjenu stručnjaka iz regije i omogućio kontakte sa institucijama sa njemačkog govornog područja.

Na nekoliko manifestacija zatvorenog tipa bilo je i mogućnosti za razgovor sa predstavnicima TRADUKI programa o konkretnim pitanjima vezanim za razmjenu na polju književnosti za djecu i mlade, financijsku podršku prijevoda i licenci u okviru programa TRADUKI.

traduki partners 2014 d