Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Преместен камен

Madžirov, Nikola.

madzirov_kamenZbirka pjesama Преместен камен (Premješten kamen, 2007.) nastala je u sklopu rezidencijalnog programa u Beču. Sve pjesme objavljene u toj zbirci Nikola Madžirov napisao je izvan Makedonije. Svoj dom gradi u nekom međuprostoru: "Kad vidiš praznu plastičnu vrećicu nošenu vjetrom, ona je u međuprostoru. Kreće se, a i ptica se kreće da bi bila u međuprostoru. Takva su kretanja lirska osnova moje nove knjige.“ Преместен камен [Premješten kamen]dobio je nagradu Hubert Burda za istočnoevropsku liriku te makedonsku nagradu za poeziju Braka Miladinovci.

Zbirka pjesama Преместен камен Nikole Madžirova u hrvatskom prijevodu (probni ulomak) Borislava Pavlovskog s naslovom Premješten kamen objavljen je kod izdavača Fraktura iz Zagreba, u njemačkom prijevodu (probni ulomak) Alexandra Sitzmanna s naslovom Versetzter Stein kod izdavača Hanser iz Münchena, u bugarskom prijevodu (probni ulomak) Romana Kissiova s naslovom Преместен камък kod izdavača Stigmati iz Sofije i u albanskom  prijevodu (probni ulomak) Milene Selimi s naslovom Gur i zhvendosur kod izdavača Poeteka iz Tirane.

Recenzije: Fixpoetry, Der Spiegel

Start der Lyrikreihe tradukita poezio

28_tradukitaU suradnji s bečkim izdavačem Edition Korrespondenzen TRADUKI je 2010. započeo  biblioteku poezije tradukita poezio, u kojoj su predstavljeni značajni pjesnici iz Jugoistočne Europe koji su prvi put prevedeni na njemački. Sve zbirke poezije iz te biblioteke dvojezično su izdane, prvorazredno prevedene i pomno uređene.