Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

The wanderers will find a way home

.

751 grrbic copyright Next Page FoundationGodina se bliži kraju pa su se i posljednji TRADUKI-jevi stipendisti vratili kući.

U saradnji s Rumunskim muzejom književnosti i Headsome Communication, TRADUKI je ove godine prvi put organizirao rezidencije u Bukureštu. Rezidencijalni boravci postigli su uspjeh i oba gosta, slovenski pjesnik Uroš Prah i bugarski prevoditelj Hristo Boev, uživali su iskoristivši vrijeme provedeno tamo. Tokom boravka Prah je predstavio svoju zbirku pripovijedaka Udor, koja je objavljena odmah sljedećeg mjeseca. U Bukureštu je Prah imao dva javna čitanja, na kojima je čitao i starije pjesme kao i dijelove iz zbirki koje će tek biti objavljene. Književni prevoditelj Boev fasciniran je književnom scenom zemlje i na bugarski je već preveo 18 rumunskih romana. Tokom svog boravka u Budimpešti Boev je radio na novim prevodima i posjetio je Institut za bugarski jezik Univerziteta u Bukureštu. Ondje je svoja iskustva i trikove vezane uz književno prevođenje podijelio sa studentima.

Posljednja gošća rezidencijalnih boravaka bila je srbijanska autorica Ana Marija Grbić, koja je u suradnji s Next Page ovog novembra bila u Sofiji. Radila je na svojim kratkim pričama, koje će uskoro biti objavljene. Tokom boravka u Sofiji Grbić je održala dva čitanja, na kojima se predstavila bugarskoj publici.

Vidjećemo ko će na put krenuti 2020? Njima želimo sretnu novu 2020. godinu!

traduki partners 2014 d