Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

4 zemlje 1 jezik: U nedjelju u Beogradu započinje 62. međunarodni sajam knjiga

.

577 belgradDana 22. okotobra u Beogradu počinje 62. Međunarodni sajam knjiga, a ovogodišnji TRADUKI-jev program 4 zemlje 1 jezik koncipirala je i organizirala Hana Stojić. Kao počasni gost predstaviće se umjesto jedne četiri zemlje i jedan jezik, pa će tako njemački jezik do 29. oktobra biti u centru događanja na beogradskom Sajmu knjiga.

Plava sofa, u Njemačkoj poznat format za razgovore s autorima/cama, prvi put će se održati u inozemstvu, gdje će se Herta Müller, Marcel Beyer, Valentin Groebner, Jonas Lüscher, Jan Wagner, Volker Kutscher, Dana Grigorcea, Ingo Schulze, Kathrin Röggla, Melinda Nadj Abonji i Jens Dittmar predstaviti u dinamičnim polusatnim razgovorima sa srbijanskim novinarima i književnim kritičarima. Program 4 zemlje 1 jezik ostvaren je uz prijateljsku pomoć Bertelsmanna, Prvog programa njemačke televizije (ZDF),Uredništva kulture Njemačkog radija te književne mreže TRADUKI.

Nastupe zemalja njemačkog govornog područja omogućiće i podržati Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Savezno ministarstvo za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije, Ured saveznog kancelara Republike Austrije, Švicarska fondacija za kulturu Pro Helvetia, Goethe Institut u Beogradu, Austrijski Kulturni forum u Beogradu, Udruga za poticanje književnosti (Förderverein Literaare), Fondacija za kulturu Liechtensteina, Evropska mreža za propagiranje književnost i knjiga TRADUKI i ambasade SR Njemačke, Republike Austrije i Švicarske u Beogradu.

O Plavoj sofi

577 das blaue sofaPlava sofa je zajednički forum autora/ica Bertelsmanna, prvog programa Njemačke televizije (ZDF) i Uredništva za kulturu Njemačkog radija. Već je postala stalna institucija na sajmovima knjiga u Frankfurtu i Leipzigu. Plava sofa je svoju premijeru imala 2005. godine u Berlinu. Godine 2011. frankfurtski praznik čitanja Open Books prvi je put otvorio Plavu sofu s uglednim književnicima kao gostima. Na lajpciškom Sajmu knjiga od 2000. godine na Plavoj sofi održano je oko 2.500 razgovora s autorima/cama, a među njima bili su dobitnici Nobelove nagrade Svetlana Aleksijevič, Mihail Gorbačov, Günter Grass, Herta Müller, Christiane Nüsslein-Volhard, Orhan Pamuk, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa i Mo Yan. Godine 2017. Plava sofa u sklopu Programa 4 zemlje 1 jezik gostuje na međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Program sajma knjiga u Beogradu

traduki partners 2014 d