Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Бдин, Американси поеми

Hristov, Ivan.

478 hristov bdinU svojim pjesničkim zbirkama Bdin i Američke pjesme, objavljenim 2004. i 2013. godine, Ivan Hristov čitatelja vodi u šetnju gradićem Vidinom na krajnjem sjeverozapadu Bugarske, čije je ime u Srednjem vijeku, kad je gradić bio glavni grad kraljevstva, bilo Bdin. Na taj način autor vodi čitatelja i u šetnju kroz bugarsku povijest i sadašnjost. Ali vodi ga i na put kroz današnju Ameriku, gdje je zajedno sa suprugom, američkom prevoditeljicom Angelom Rodel, proveo nekoliko godina i koju je na mnogobrojnim putovanjima proputovao uzduž i poprijeko.

Бдин [Bdin] i Американски поеми [Američke pjesme] Ivana Hristova, u rumunskom prevodu (probni ulomak ) Lore Nenkovske i Claudiua Komartina u jednom je svesku s naslovom Bdin, urmat de Poeme americane, objavio je izdavač Casa de Editură Max blecher iz Bistriţe.

Start der Lyrikreihe tradukita poezio

28_tradukitaU suradnji s bečkim izdavačem Edition Korrespondenzen TRADUKI je 2010. započeo  biblioteku poezije tradukita poezio, u kojoj su predstavljeni značajni pjesnici iz Jugoistočne Europe koji su prvi put prevedeni na njemački. Sve zbirke poezije iz te biblioteke dvojezično su izdane, prvorazredno prevedene i pomno uređene.