Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Balkan - Teror kulture. Ogledi iz kulturene antropologije

Čolović, Ivan.

298 colovic balkan teror kultureBeogradski etnolog i kulturalni antropolog Ivan Čolović u 14 eseja u ovoj zbirci analizira patriotski naboj kulturalnog diskursa na Balkanu, posebno u Srbiji. Pritom se posebice zanima za političke mitove te nacionalne i nacionalističke diskurse „u ime kulture“, strategije i mehanizme politike koja se poziva na kulturu i instrumentalizira je – te za njen teroristički i ratni potencijal.

„U svojoj zbirci eseja Ivan Čolović iznosi kritičku analizu kulturnog modela koji se temelji na nacionalpatriotskom diskursu, te se bavi svim zahtjevima suvremene empirijske znanosti o kulturi i socijalnim istraživanjem, a koja bi u tom smislu mogla biti od velike koristi ovdašnjim povjesničarima, sociolozima, etnolozima i filolozima.“
(Iz uvodne riječi Dagmar Burkhart)

Naučno popularna knjiga Balkan - Teror kulture. Ogledi o političkoj antropologiji, 2  Ivana Čolovića u njemačkom prijevodu (probni ulomak) Nikole Čolovića s naslovom Kulturterror auf dem Balkan. Essays zur Politischen Anthropologie objavljen je kod izdavačka fibre iz Osnabrücka, a u slovenskom prijevodu (probni ulomak) Sare Špelec s naslovom Balkan - teror kulture. Razprave o politični antropologiji kod izdavača Znanstvena založba Filozofskog fakulteta iz Ljubljane.