Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Сестрата на Зигмунд Фројд

Smilevski, Goce.

265 smilevskiO životu Sigmunda Freuda znaju se i najmanje pojedinosti. No što znamo o ostatku njegove obitelji? U ovoj fiktivnoj autobiografiji Goce Smilevski opisuje životni put Adolfine, jedine Freudove sestre koja nije bila udana i nije imala djece, i iz nove perspektive prikazuje život slavnoga brata. O Adolfini,  koja je s roditeljima do smrti živjela u jednom stanu, malo se zna. Kad je Sigmund 1938. emigrirao u London, ona je s još tri sestre ostala u Beču, odakle su je deportirali u Theresienstadt gdje je umrla 1943. Polazeći od biografskih podataka Smilevski u ovom romanu prepunom snažnih slika daje panoramu vremena oko 1900-te i oživljava tu nestabilnu epohu sa svim njezinim društvenim i duhovnima radikalnim preokretima i novima počecima. Opisuje nade i čežnje vremena novih početaka iz perspektive žena koje se više ne mire bez protivljenja sa sudbinom podređenih. 

Roman Сестрата на Зигмунд Фројд Goceta Smilevskog, u njemačkom prevodu (probni ulomak) Benjamina Langera s naslovom Freuds Schwester [Freudova sestra], objavljen je kod izdavača Matthes & Seitz iz Berlina, u rumunskom prevodu (probni ulomak) Octaviana Blenchea s naslovom Sora lui Freud kod izdavača Polirom iz Bukurešta, a u bosanskom prevodu (probni ulomak) s naslovom Sestra Sigmunda Freuda Seide Beganović objavljen je kod izdavača Buybook iz Sarajeva.

Recenzije: Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Falter, Kleine Zeitung, Die Presse, literaturkritik.de, Fixpoetry, Literaturen