Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident

Schmitt, Oliver Jens.

232 schmittEuropsku politiku zaokuplja „albansko pitanje“ i budućnost Kosova. Zašto ondje neprestano dolazi do nasilnih sukoba? Koju ulogu u tomu ima albanska država, koja je nastala 1912. nakon nestanka Osmanlijskog carstva, ali u kojoj živi tek polovica svih Albanaca? I što znači činjenica da su Albanci najveći muslimanski narod u Europi? 

Knjiga u prvom redu opisuje albansku povijest u Jugoistočnoj Europi, u Albaniji, ali i na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Grčkoj. Albanija je dugo bila pod diktaturom Envera Hoxhe i izolirana od cijelog svijeta. Od 2008., otkad je Kosovo postalo država, postoje dvije albanske države: Albanija i Kosovo, koje se obje bore s teškim političkim i privrednim problemima. Albanci si danas sve više postavljaju pitanje kamo pripadaju: islamskom Orijentu ili europskom Okcidentu?

Naslov Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident [Albanci. Povijest između Orijenta i Okcidenta] Jensa Olivera Schmitta u albanskom je prijevodu (probni ulomak) Ardiana Klosija s naslovom Shqiptarët. Një histori midis Lindje dhe Perëndimit objavljen kod izdavača K&B iz Tirane.