Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina

Šehic, Faruk .

188 sehic hitU ovoj zbirci Faruk Šehić objedinio je više zbirki pjesama i kratkih priča. Šehić se smatra  jednim od najvažnijih bosanskih autora sadašnjice i u domovini gotovo ima kultni status. Šehić je kao časnik bosanske Armije 90-ih godina osobno sudjelovao u ratu u Bosni i Hercegovini i smatra se predstavnikom takozvane „izgubljene generacije“. S obzirom na to, rat i poslijeratno vrijeme snažno su zastupljeni u njegovu djelu obilježenom jasnim jezikom, snažnim poetskim slikama i istodobno društveno-političkim angažmanom.

Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina Faruka Šehića u bugarskom je prijevodu (probni ulomak) Rusanke Lyapove s naslovom Хит депо, Под натиск, Транссараево, Апокалипсис от Recycle Bin-а objavljen kod izdavača Ergo iz Sofije.

Start der Lyrikreihe tradukita poezio

28_tradukitaU suradnji s bečkim izdavačem Edition Korrespondenzen TRADUKI je 2010. započeo  biblioteku poezije tradukita poezio, u kojoj su predstavljeni značajni pjesnici iz Jugoistočne Europe koji su prvi put prevedeni na njemački. Sve zbirke poezije iz te biblioteke dvojezično su izdane, prvorazredno prevedene i pomno uređene.