Štampa

KROKODILOVIH deset – 10. Festival KROKODIL u Beogradu

630 krokodilU svečanoj atmosferi u Beogradu je od 15. do 18. juna održan deseti Književni festival KROKODIL, koji već niz godina potpomaže TRADUKI. Na velikoj press konferenciji Milena Berić i Vladimir Arsenijević zajedno s povjesničarkom Dubravkom Stojanović predstavili su koncept i program ovogodišnjeg Festivala.

S izložbom „Užasni optimizam: naših prvih deset godina“ 15. juna svečano je otvoren KROKODILOVIH deset. Projekcija istoimenog filma omogućila je uvid u sve dosadašnje aktivnosti KROKODILA. Navečer su uz moderatore Krunu Lokotara i Ivana Veselinovića čitali, govorili i izvodili performanse gosti Vedrana Rudan, Vladimir Arsenijević, Abdulah Sidran, Rumena Bužarovska, Dejan Atanacković i News Bar, nakon čega je uslijedio nastup glazbenika Kralja Čačka.

Još jedan posebno zanimljiv sadržaj te večernje priredbe u amfiteatru Povijesnog muzeja Jugoslavije bio je nastup Mire Furlan, Marka Šelića, Marka Tomaša, Marka Vidojkovića, Zorana Kesića, Njuz.net i News Bara, koji su se 16. juna predstavili u razgovoru s voditeljima Krunom Lokotarom i Ivanom Dragičević. Večer je ovaj put zaokružena projekcijom crtanog filma „Untravel“ i koncertom Bojane Vunturišević. I tokom dana je opsežni program s diskusijama, koji je između ostalog bio posvećen preminulom piscu Predragu Luciću, privukao mnoge posjetitelje.

Dani 17. i 18. juna  bili su posvećeni projektu Tko je počeo? – Povjesničari protiv revizionizma. Na press konferenciji prije festivala povjesničarka Stojanović naglasila je: „Ovim projektom branite našu disciplinu koja je teško zloupotrebljavana. Rat devedesetih počiva na reviziji povijesti.“

Nakon deset godina, Udruga KROKODIL prvi put je dobila svoje prostorije. KROKODIL-ov Centar za suvremenu književnost 15. jula otvorio je svoja vrata.

KROKODIL Festivalski program 2018.

bwd  Set 1/4  fwd

Fotografije (c): Marija Piroški, Srđan Veljović

Fotos (c): Marija Piroški, Srđan Veljović