Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Kultura Jadrana: Čitanje s Uweom Radeom i Ilirom Ferrajem u Sarajevu

.

587 adriaU Goethe Institutu je u Sarajevu 7. oktobra uz TRADUKI-jevu potporu održana književna večer s njemačkim autorom Uweom Radeom i u austrijskim piscem Ilirom Ferrajem rođenim u Albaniji. Nakon uvodne riječi Ivane Nevesinjac, gosti su čitali iz svojih djela s temom „Kultura Jadrana“. Kroz Jadran je prolazila željezna zavjesa. Sada se ljudi istočnog Jadrana ponovno okreću moru. Upravo o tom novom otkrivanju mora i njegovoj kulturi koja povezuje riječ je u knjigama obojice autora.

Štampa

Čitalačka jesen za djecu i mlade u Sarajevu

.

586 leseherbstUz TRADUKI-jevu potporu i u suradnji s mnogobrojnim partnerima iz Sarajeva, Goethe Institut Bosne i Hercegovine je od 23. do 30. septembra organizirao po drugi put Čitalačku jesen i festival čitanja za djecu i mlade od 4 do 17 godina. Raznolik program obuhvatio je mnogobrojne radionice i filmske projekcije, te pozorišne predstave i izložbe. Djeca i mladi koji su sudjelovali mogli su potpuno uroniti u svijet knjiga i priča.

Štampa

Ivana Bodrožić gostovala u Gradišću

.

578 bodrozicU sklopu zajedničkog književnog težišta Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove te TRADUKI-ja, koje je 2017. gopdine bilo posvećeno Hrvatskoj, zahvaljujući saradnji Književne kuće Mattersburg i Znanstvenog instituta gradišćanskih Hrvata u oktobru je u Trausdorfu/Trajštofu održano čitanje s Ivanom Bodrožić.

traduki partners 2014 d