Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

„Tirana in Between“: Daim Miftari

.

538 miftari smallKao prvog gosta ovogodišnjeg rezidencijalnog programa Tirana in Between, koji potpomaže TRADUKI, Poeteka je u travnju pozdravila albanskog pjesnika Daima Miftarija iz Makedonije. Tokom boravka Daim Miftari postao je dio kulturnog života Tirane. Studenti Fakulteta dramaturgije izvodili su performans na njegovu poeziju. Zajedno s Arianom Lekom, koji predaje na Univerzitetu za umjetnost, održao je dva predavanja o međunarodnom kulturnom identitetu Albanaca.

Štampa

S onu stranu nostalgije i prokletstva. Što je ostalo od Titove Jugoslavije?

.

526 titoViše od 130 slušateljica i slušatelja došlo je na predstavljanje Titove biografije Tito in tovariši slovenačkog historičara Jože Pirjevca u Beču. S naslovom Jenseits von Nostalgie und Verdammnis. Was blieb vom Tito-Jugoslawien / S onu stranu nostalgije i prokletstva. Što je ostalo od Titove Jugoslavije?, sudionici okruglog stola živo su raspravljali o tome što je bio Tito, zašto ga do danas mnogi obožavaju ili proklinju i šta ga razlikuje od drugih vladara njegova vremena. Tema razgovora je, između ostalog, bio njegov odnos sa zemljama Trećeg svijeta i nedostatno prevladavanje vremena Drugog svjetskog rata. Predstavljanje knjige i raspravu organizirao je KulturKontakt Austria uz TRADUKI-jevu pomoć, te u saradnji s austrijskim Institutom za međunarodnu politiku (oiip).

Štampa

Trgni se! Poezija! – Beogradski festival poezije i knjige

.

537 belgradSa sloganom Beyond all evil – stihom  pjesnika Vladislava Petkovića Disa – Udruženje Treći trg organiziralo je od 11. do 15. maja beogradski Festival poezije i knjige Trgni se! Poezija! Više od 70 pjesnika/pjesnikinja, prevoditelja/prevoditeljica i umjetnika/umjetnica iz 14 evropskih zemalja okupilo se kako bi sudjelovalo u raznolikom festivalskom programu u Beogradu, Čačku i Pančevu, koji je osim čitanja i razgovora obuhvatio i izložbe, filmske projekcije, muziku i multimedijalne priredbe, te programske tačke za učenike/ce i studente/ice.

Štampa

Radionica Wake up Europe, Sarajevo Calling – konkurs traje do 28. maja 2017. godine

.

536 wakeupeuropeHistorijski muzej Bosne i Hercegovine trenutno preoblikuje koncept trajne izložbe “Opkoljeno Sarajevo”, koja je otvorena 2003. godine. U saradnji s Društvom za Jugoistočnu Evropu, Muzej organizira dvodnevnu radionicu Wake up Evrope, Sarajevo Calling, koja traje od 26. do 29. juna 2017. godine u Sarajevu. Radionica okuplja tim Historijskog muzeja s kuratorima, historičarima i pedagozima iz zapadnobalkanskih zemalja i Evropske unije kako bi se izradili konkretni prijedlozi za daljnji razvoj izložbe.

Konkurs (engleski)

Štampa

Wolfgang Streeck čita na putovanju kroz Bugarsku

.

532 streekPočetkom maja sociolog Wolfgang Streeck otputovao je u Sofiju kako bi predstavio svoju knjigu Gekaufte Zeit. Die vertagte Krise des demokratischen Kapitalismus [Kupljeno vrijeme. Odgođena kriza demokratskog kapitalizma], koja je nedavno objavljena u bugarskom prevodu. Predstavljanje knjige organizirao je izdavač KX – Critique and Humanism, u saradnji s Goethe Institutom u Bugarskoj. Publika je s velikim zanimanjem pratila živu raspravu između Heinricha Geiselbergera (izdavač Suhrkamp), profesora Stilyana Yotova (suprevoditelja) i profesora Alexandera Kyosseva (Univerzitet u Sofiji).

traduki partners 2014 d