Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Muharem Bazdulj na spisateljskom rezidencijalnom boravku u Skoplju

.

589 bazduljU listopadu je bosanskohercegovački pisac Muharem Bazdulj posjetio glavni grad Makedonije kako bi se kao stipendist rezidencijalnog programa “Absolute Modern” upoznao s  književnom i kulturnom scenom. Tokom svog boravka posebno se posvetio radu na novoj zbirci eseja. Čitateljstvu se predstavio na književnoj večeri na kraju boravka. Publika je sa zanimanjem pratila predstavljanje njegova najnovijeg romana Lutka od marcipana, koji sada postoji i u makedonskom prijevodu, te njegova izlaganja o književnoj sceni na Balkanu i o aktuelnom razvoju evropske književnosti.

Štampa

Hrvatska na 10. Festivalu knjige u Beču

.

584 wien buchmessePraćen velikim zanimanjem medija i publike, od 8. do 12. decembra održan je Književni festival Buch Wien, koji je ove godine proslavio deset godina postojanja. Uz potporu Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove, te u saradnji s TRADUKI-jem, u 2017.,  godini kulture Austrije i Hrvatske  uspješno je predstavljena  hrvatska književnost. Ukupno devet priredbi posvjedočilo je o živom zanimanju za književnost i književnu razmjenu s Jugoistokom Evrope.

Štampa

Makedonija je novi član mreže TRADUKI

.

583 mazedonien beitritt traduki by nellyrodriguezTokom 20. sjednice Upravnog odbora TRADUKI-ja, koja je održana 14. novembra 2017. godine u bazelskom muzeju Kleines Klingental, mreža je postala bogatija za još jednog člana: ministar kulture Republike Makedonije Robert Alagjozovski potpisao je odgovarajući Okvirni sporazum i učestvovao na radnoj sjednici.

Štampa

Književnost i rock’n’Roll: Mobilna književna rezidencija u Čelobrdu, Crna Gora

.

582 celo brdo„Doživotna sloboda“ – sintagma inspirirana slobodarskim diskursom srpskih nadrealista s početka 20. stoljeća – bila je tema četvrtog Mobilnog književnog rezidencijalnog boravka, koji je u crnogorskom Čelobrdu, ali i u Kotoru i Budvi  trajao od 25. septembra do 10. oktobra 2017. godine. Taj program, koji potpomaže TRADUKI, organizirali su ZMUC iz Beograda i ZaDruga iz Petrovca.

traduki partners 2014 d