Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Stipendije Schritte u 2017. godini

.

adimlarFondacija S. Fischer od 2007. godine dodjeljuje stipendije Schritte prevoditeljima njemačke književnosti iz Turske i zemalja Jugoistočne Evrope. Stipendije omogućavaju jednomjesečni radni boravak u LCB-u (Književnom kolokviju Berlin). Program je u međuvremenu proširen na ciljne jezike bjeloruski, poljski i ukrajinski. Za stipendiju se mogu natjecati prevoditelji iz sljedećih zemalja: Poljske, Bjelorusije, Ukrajine, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, s Kosova, iz Makedonije, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Albanije i Turske.

Štampa

Poezija na ljetnoj vrućini – Disku(r)sija s Petrom Matovićem i Jasminom Topić

.

469 matovicUsred vrućeg dalmatinskog ljeta srbijanski pjesnik Petar Matović bio je gost splitskog rezidencijalnog programa, koji je uz TRADUKI-jevu podršku pokrenula Udruga KURS. Usred gužve na ulicama splitskog starog grada navečer 15.jula 2016. godine Petar Matović predstavio se splitskoj publici na književnom događaju koje je moderirao pjesnikov kolega Marijo Glavaš. Tom prilikom promovirana je i pjesnička biblioteka „Najbolja“, koja predstavlja pregledan presjek pjesničke scene Pančeva, grada na sjeveru Srbije, i to u liku pjesnikinje Jasmine Topić. Bilo je to veselo ljetno pjesničko veče koje je publika odlično prihvatila.

Štampa

Preminuo profesor dr. Winfried J. Huppmann

.

winfried huppmannKnjiževna mreža Traduki 13. avgusta izgubila je velikog prijatelja koji ju je snažno podržavao. Winfried J. Huppmann, umirovljeni profesor Tehničkog univerziteta u Beču, te do kraja života predsjednik Fondacije za kulturu Liechtenstein, u radu mreže Traduki angažirao se iz uvjerenja da „umjetnost i kultura daju smisao i unapređuju društvo. Veselim se što svoja iskustva mogu upotrijebiti u tu svrhu.“

Štampa

Anja Golob, Vladimir Đurišić i Cvetanka Elenkova na putovanju književnika koji čitaju iz svojih djela OMNIBUS CROWD

.

467 crowdUz TRADUKI-jevu podršku spisatelji i spisateljice Anja Golob (Slovenija), Vladimir Đurišić (Crna Gora) i Cvetanka Elenkova (Bugarska) učestvovali su u putovanju književnika OMNIBUS CROWD. Od maja do kraja juna 100 književnika iz 37 zemalja putovalo je od Sjevernog pola do Sredozemnog mora i čitalo iz svojih djela. Put je koordinirao suosnivač mreže CROWD (Creating Other Ways of Dissemination), Lettrétage iz Berlina.

Štampa

Program Umjetnici na rezidencijalnom boravku 2017.

.

ausschreibungUred Saveznog kancelara Austrije za 2017. godinu, u saradnji s KulturKontaktom Austria, raspisuje konkurs za 50 rezidencijalnih stipendija za inostrane umjetnike. Rezidencijalni boravci u Austriji (Beč i Salzburg) služe upoznavanju s austrijskom umjetničkom i kulturnom scenom, te uspostavljanju kontakata s austrijskim umjetnicima. Cilj je realizacija vlastitog projekta.

traduki partners 2014 d