Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Od Mostara do Banja Luke: Tatjana Bijelić i Senka Marić čitaju u Salzburgu

.

491 leselampe logoU kući književnosti u Salzburgu18. novembra mogu se otkriti dva snažna ženska glasa mlade književne scene u Bosni i Hercegovini. Književna večer s čitanjem „Od Mostara do Banjaluke“ s Tatjanom Bijelić i Senkom Marić, koju organizira Književni forum Svjetiljka za čitanje u tijesnoj suradnji s TRADUKI-jem, održaće se u sklopu projekta austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, koje cijelu jednu godinu posvećuje Bosni i Hercegovini.

Štampa

Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove raspisalo je rezidencijalne stipendije u Beču

.

490 residenzstipendien wienAustrijsko Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove nudi u 2017. godini rezidencijalne boravke od jedan do dva mjeseca za spisateljice/spisatelje iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i s Kosova. Autori/ce dobivaju stan u središtu Beča, u Q21, u okrugu muzeja, te mjesečnu stipendiju od 1.050 eura. U sklopu svog boravka dobivaju mogućnost javnog predstavljanja svog rada.

Štampa

Architektura i amnezija – Nastavak ciklusa predavanja „O zaboravu i zaboravljenima“ u Beogradu

.

488 zaboravBeogradska organizacija RK LINKS 20. oktobra ponovo je pozvala na predavanje u sklopu ciklusa „O zaboravu i zaboravljenima“ koji je potpomogao TRADUKI. Pred punom dvoranom govorila je arhitektica dr. Ljiljana Blagojević na temu „Arhiamnezija“. U obliku unutarnjeg dijaloga – arhitekta između projekta i projekcije, povijesti, teorije i tumačenja – istražila je pitanje je li amnezija pretpostavka arhitektonskog planiranja kao projekcije novog, i je li pritom riječ o potpunoj ili djelomičnoj amneziji, te koliko je munjevitih sjećanja nedosljedno?

Štampa

Rumänischer Schriftsteller und Performance-Künstler Jean-Lorin Sterian in Belgrad

.

487 sterianPisac, dramski umjetnik i performer Jean-Lorin Sterian u septembru je bio na rezidencijalnoj stipendiji autorske kuće KROKODIL u Beogradu. Boravak u Beogradu iskoristio je prije svega za istraživanje za svoju zbirku eseja i za doktorski rad. Susreo se s nizom umjetnika, organizatora i aktera nezavisne umjetničke scene, između ostalih i s glumcem, performerom i glazbenikom Đorđem Brankovićem, organizatoricom i voditeljicom Festivala „Kondenz“ za suvremeni ples Marijanom Cvetković i body-art-umjetnicom Marinom Marković. Nakon boravka u Srbiji, Jean-Lorin Sterian otputovao je u Zagreb, gdje je svoj rad nastavio u sklopu rezidencijalne stipendije Muzeja suvremene umjetnosti.

traduki partners 2014 d