Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Predavanje u Beogradu: Sve smo zaboravili …

.

498 dubravka stojanovicNa poziv Organizacije RK LINKS 25. decembra povjesničarka Dubravka Stojanović u Beogradu je govorila o temi Sve smo zaboravili…. U svom je predavanju pokazala koliko su političke promjene u Srbiji od 1980-ih izmijenile javnu percepciju historije, kako su u posljednjih trideset godina pojedini vlastodršci historiju instrumentalizirali za političke ciljeve i izmijenili je do neprepoznatljivosti. Promijenili su se zakoni, imena ulica, spomenici, praznici, školski udžbenici, pa je jasno: Sve i svi se mogu zaboraviti.

Štampa

Sajam knjiga u Leipzigu novi je TRADUKI-jev partner

.

493 leipziger buchmesse smallPotpisivanjem partnerskog ugovora Lajpciški sajam knjige i TRADUKI proširili su svoju uspješnu saradnju. Tom partnerstvu prethodila je od 2009. saradnja u sklopu koje je Lajpciški sajam knjige, kao pridruženi član, već u decembru 2012. pristupio književnoj mreži. Ta, pak, saradnja svoje korijene ima u programu Fokus Jugoistočna Evropa Lajpciškog sajma knjige, a koji su osmislili Alida Bremer, Fondacija Robert Bosch Stiftung i Udruga KURS iz Hrvatske.

Štampa

Ciklus predavanja u Beogradu: Portret revolucionarke Mitre Mitrović

.

496 o zaboravlenjimU sklopu ciklusa O zaboravu  i zaboravljenima u Beogradu je 7. decembra dr. Stanislava Barać govorila o životu spisateljice i aktivistice Mitre Mitrović (1912-2001). U svom predavanju bavila se pitanjem u kojoj mjeri potisnuta sjećanja na jugoslavenske revolucionarke, kad ponovno dospiju u javnost, mogu poljuljati prevladavajuće predodžbe o prošlosti.

Štampa

Tanja Šljivar u Prištini: autoričin razgovor o temi seksualnosti u književnosti

.

495 sljivar smallTanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine kao rezidencijalna stipendistica mjesec oktobar provela je boraveći i radeći u Prištini. Na kraju boravka autorica se kosovskim čitateljima predstavila 26. oktobra u razgovoru sa Ervinom Halili. Tema razgovora bila je Seksualnost u i izvan književnosti, tokom kojeg je slušateljstvo steklo uvid u proces nastajanja njenog najnovijeg dramskog komada.

traduki partners 2014 d