Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Štampa

Thomas Frahm gost Kuće za književnike i prevoditelje/ice u Sofiji

.

678 frahmKuća za književnike/ice i prevoditelje/ice Fondacije Next Page u decembru je ugostila njemačkog autora i prevoditelja Thomasa Frahma na rezidencijalnom boravku u Sofiji, koji je financijski potpomogao TRADUKI. Tokom četverosedmičnog boravka Thomas Frahm radio je na prevodu drugog sveska povijesti bugarske književnosti Milene Kirove. Osim toga, taj je posjet iskoristio za uspostavljanje novih kontakata s književnicima i prevoditeljima.

Štampa

Počasni program Četiri zemlje – jedan jezik u Sofiji

.

676 sofiaU sklopu 46. Međunarodnog sajma knjige i 6. Međunarodnog festivala književnosti u Sofiji TRADUKI je zajedno s drugim partnerima potpomogao program Četiri zemlje – jedan jezik. Počasni program Festivala, koji je trajao od 11. do 16. decembra pod tim je motom bio je posvećen književnosti njemačkog govornog područja, a u njemu su sudjelovali gosti iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Lihtenštajna.

Štampa

Emerging Writer on Tour 2019/2020: Konkurs za poticaje mladim autoricama/autorima

.

673 ausschreibungU saradnji s Cúirt International Festival of Literature (Irska) i Festivalom svjetske književnosti izdavača Fraktura (Hrvatska), Međunarodni književni festival Vilenica (Slovenija) objavio je natječaj za projekat Emerging Writer on Tour. Na natječaj se mogu javiti mlade spisateljice i spisatelji (do 35 godina) iz svih zemalja koje sudjeluju  u programu EU Creative Europe. Projekat obuhvaća posjetu svim trima festivalima u sve tri zemlje, te desetodnevni rezidencijalni boravak. Rok za prijavu je 18. februar 2019. godine.

Štampa

Bugarska je potpisala pristup književnoj mreži TRADUKI

.

670 beitritt bulgarienVoditeljica Zaklade S. Fischer Antje Contius u srdačnom je pozdravu izrazila dobrodošlicu Bugarskoj, koja je 14. decembra pristupila književnoj mreži TRADUKI. Na svečanosti povodom desetogodišnjice rada TRADUKI-ja Antje Contius je u Sofiji zajedno s pomoćnikom Ministarstva kulture Ameliom Geshevom u predvorju Državne palače kulture potpisala odgovarajući okvirni sporazum. Dobro nam došla, Bugarska!

traduki partners 2014 d